W wielkim uproszczeniu – glikacja - to wywołany przez cząsteczki węglowodanów proces sztywnienia włókien kolagenowych, który sprawia, że skóra wiotczeje, słabnie i pojawiają się zmarszczki. Proces glikacji indukują cukry, i to te przyjmowane z pożywienia. Dieta bogata w nadmierną ilość węglowodanów odpowiada za postępujące sztywnienie naszego skórnego białkowego usieciowania. Sieć białek kolagenowych traci swoją elastyczność, napięcie i jędrność. Poznanie znaczenia glikacji pozwala znaleźć nowe metody powstrzymywania starzenia się skóry. Skoro zatem starzenie skóry można przyspieszyć niewłaściwą dietą, to może da się do pewnego stopnia odpowiednią dietą zapobiec?
Z pewnością jest to dobry trop. Specjaliści zajmujący się tą tematyką zalecają ograniczenie ilości węglowodanów i postawienie na te wolniej wchłanialne, które mają niski indeks glikemiczny. Zalecane jest jedzenie produktów bogatych w znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych np. z tłustych ryb, ciemnozielone warzywa i owoce będące źródłem przeciwutleniaczy, czyli jagody, maliny i borówki. Dozwolone są również jaja, jogurt naturalny, orzechy i płatki owsiane. A do picia najlepiej polecają zieloną herbatę i kilka szklanek czystej wody w ciągu dnia.
Zapewne miłym dodatkiem do gładszej skóry będzie poprawa sylwetki, bo zmniejszona ilość węglowodanów w diecie przełoży się na redukcję tkanki tłuszczowej.
Zysk do zastosowania – dwa w jednym!
Medycyna regeneracyjna oparta na naturalnych procesach może jest nieco dłuższa i wymaga cierpliwości, ale daje efekty bardziej trwałe i przywraca prawidłowe funkcje naszym komórkom, co prowadzi do odmłodzenia całej struktury skóry.
Zabiegi INDIBA Deep Care pozwalają przyspieszyć ujędrnienie skóry, nawodnienie i pobudzić wzrost kolagenu i elastyny w skórze.
Zysk – znaczne skrócenie czasu oczekiwania – trzy w jednym!